Něco málo o lékořici…
Lékořice je vysoký kvetoucí keř, jehož kořen má léčivé účinky. Její chuť je přirozeně nasládlá a díky tomu je také velmi oblíbená už po generace.
V lékořici se nachází až 300 druhů různých sloučenin, které dokážou zničit mikroby a viry. Působí proto příznivě na sliznici žaludku, je vhodná při nachlazení, podráždění kůže, vyrážkách a ekzémech, má pozitivní účinky při bolestech v krku a pomáhá likvidovat bakterie v ústech, které způsobují zubní kazy a vytvářejí zubním plak.
Originální lékořicové cukrovinky pocházejí ze 17. století z Holandska, ale nejvíce rozšířeny byly o 300 let později v USA. Původní “pendreky” se vyráběly svařením lékořicového kořene a vyvařením vody až do zatuhnutí. V současné době se ale často základní chuť nahrazuje nebo doplňuje anýzem a hlavní struktura lékořicových sladkostí je tvořena pšeničnou moukou, která je pro získání tradiční chuti doplněna o další ingredience jako například cukr a melasu.
Lékořicové cukrovinky se vyrábějí ve všech možných tvarech a barevných kombinacích, stačí si jen vybrat, která bude ta vaše nejoblíbenější.
Složení: | cukr, melasa, pšeničná mouka, glukózový sirup, rostlinný tuk (bambucký olej, kokosovy olej), želatina, lékořicový extrakt, stabilizátor (E422), aroma, sůl, barviva (E153, E120, E160a, E131), kyselina citrónová (E330), rostlinný olej (řepkový olej, slunečnicový olej), leštící činidlo (E901, E903) |
Dávkování: | Lékořicové cukrovinky jsou oblíbenou pochoutkou pro děti i dospělé. Nejlepší jsou samozřejmě jen tak do pusy, ale můžete je využít i ke zdobení dortů nebo cupcakes.
|
Skladování: | Skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %. |
Energetická hodnota: | 1538/362 kJ/kcal |
Bílkoviny: | 3.800000 g |
Tuky: | 2.400000 g |
Nasycené mastné kyseliny: | 1.100000 g |
Sacharidy: | 77.900000 g |
Z toho cukry: | 62.500000 g |
Sůl: | 0.500000 g |
Alergeny: | 1 |